duminică, 24 ianuarie 2010

Chemare Eficienta

Acest articol se refera in mod special aceloara care inca nu lau cunoscut pe D-zeu si au nevoie de de iertarea lui D-zeu .
C.H.SPURGEON.Este un mare pastor american care a dactilografiat acesta carte tocmai pentru avieni in sprijinul acelora care au nevoie urgenta de mintuire si care dezvolta concepte biblice curate si fara impuritati
In cele ce urmiaza vom face o scurta survolare aceia ce C.H SPURGEON vrea sa ne insufle si noua din marile lui predici .
Una dintre ele e si acesta faimoasa predica Chemarea Eficienta prin care doreste sa se apropie tot mai mult de dragostea adevarata atit alui D-zeu fata de oameni dar si slabiciunia umana de a asculta de dorintele pe care D-zeu le are de la noi ca si copii sai.

Concluzia Carti
Uni oameni iau acest subiect ca pe ceva foarte greu de digerat de aceia C.H.Spurheon vine foarte lejer sa ne lamureasca cum stau lucrurile in acest ses :
El vine si spune in felul urmator : Ca o asfel de chemare se bazeaza pe mai multi piloni iar pentru ai putea identifica trebuie sa ne uitam la invatatura despre Zacheu in care se regasesc acesti piloni de sustinere .
Iar acesti piloni sunt : 1)Aspectul Chemari
2)Locul Chemari
3)Felul Chemari
4)Influenta Chemari
Cuma vom incerca sa vedem fiechare subiect in parte asa cum li trateaza si sa vedem ce putem noi ca si cititori sa invatam din ia .
1)Aspectul Chemari= Daca stam si ne gindim loghic am putea sa il portretizam pe Zacheeu in felul urmator. Un om care era un colector de taxe care din punct de vedere crestin nu prea avia prea multe cu invatatura crestina dar avia o mare nedumerire si anume ca acel Hristos decare se tot vorbia de foarte multa vreme acum trebuia sa treaca prin districtul lui si fiind si foarte mic de inaltime din cauza multimi el ia decizia sa se suie intr-un copac sa sa il vada pe Isus .Ei deci dragu meu cititor de aici ne intereseaza pe noi . Naratiunea spune in felul urmator in continuare ca Isus se opreste in deptul acelui pom si ce ii spune lui Zcheu ? Zahee date jos de graba caci azi trebuie sa ramin in casa ta .
Intrebarea mai este : Ce face Isus ?
Il chiam pe un vames sa se dia jos din pom ?
O doamne e deja prea mult am putea spune deoarece un mare rege al universului avenit sa se umileasca chiar in halul asta incit sa isi mijeasca haina cu nu hot si un pungas ca si cest vames .
Daca vom merge putin mai departe vom intelege ca acest Rege Etern care este Isus cind sia inceput lucrarea pe pamint a spus un lucru foarte important si datim voie sa il parafrazez "eu nu am venit in lume ca sa fiu slujit ci sa slujesc",deci ca drept urmare Isus nu se umilea asa cum ziceau contemporani lui Isus din vremia aceia ci el cauta sa il inteleaga si pe acest neinsemnat om care era Zacheu" .
2)LOCUL CHEMARI= Daca stau bine si ma gindesc acest om cu toate ca era foarte scund ce face se suie intr-un copac tocmai pentru al vedea pe Isus dar lucrul cel mai paradoxal aici este ca de foarte multe ori si noi ne suim in asfel de poami ai credintei noastre ca nu sa il lasam pe ISUS sa ne salveze ci sa ne ingimfam noi tot mai mult in ceia ce realizam noi .
Tot asfel cred cu tarie ca gindea si acest mare Zacheu care vorbim noi ,dar cu toate astea il vedem pe Isus care vine si ii spune o fraza celebara acum pentru multi dintre noi "Zachee date jos degraba caci azi trebuie sa ramin in casa ta .
Sunt covins ca Zacheu in momentul in care il intrneste pe Regele Universului era putin cofuz si se gindia cu sigurana "mai da asta de unde ma cunoaste si de unde stie chiar tot despre mine cum ma chiama unde stau etc "Cu sigurana dragi mei Isus ne cunoaste in parte pe fiecare si stie fapte atitudini ect .Dar tot textul nostru spune ca zacheu ce face zaboveste oare ?
Ore azis el e omul asta nu are de unde sa ma cunoasca nu ma intereseaza .Cu certitudine ca nu si textul analizat de noi spune ca sa dat jos automat .Deci ca urmare putem trage o concluzie ca el nu ami stat pe ginduri nici o clipa si a asculta porunca lui Isus .
3) Felul chemari= Asa cum am analizat pina acum am observat doua aspecte importante iar acuma este punctul culminat am putea spune. De ce ? Poate va intrebati uni dintre dvs. E simplu dar in acelas timp greu pentru uni dintre dvs . Zacheu dupa faimoasa intilnire din pom Isus ii spune "azi trebuie sa ramin in casa ta " Oare de ce Isus ii spune "azi trebuie sa ramin in casa ta".Oare atunci nu erau alte modalitati de adapostire pentru a inopta ? Cu siguranta ca nu acesta era motivul primordial al lui ISUS ,ci el stia ca in casa acestui mare vames trebuia sa intre mintuirea . O alta intrebare am putae so punem .Ore a aceptat Zacheu provocarea ?
Cu sigurana ca da pentruca textul nostru ne arata foarte lamurit acest lucru ca Zcheu il conduce pe maintuitorul la resedinta sa unde poarta o discutie extrem de elaborata impreuna cu ucenici .Exact asa face ISUS si azi in districtul tau unde stai te cauta te gaseste in cele din urma dar singura problema este daca il lasi pe acest Rege al Universului sa intre in viata ta si sa fie Domn in viata ta .
4)Implinirea Chemari= o data ce am vazut si aspectu culminat acum ne indreptam cu pasi repez de incheiere ,iar pentru acesta este nevoie sa vedem ce spune naratiunia noastra ca sa intimplat cu acest vames Zacheu.
O data ce Zacheu aude chemarea facuta de Isus il gazduieste in casa sa unde dupa o discutie putin mai elaborata Zacheu declara in fata ucenicilor si nu numai urmatoarele "Doamne dau jumatate din averia mai saracilor si daca am napastuit pe cineva ii dau impatrit ". Cu alte cuvinte toata avutiea lui care era foarte mare si strinsa pe baza unei coruptii fara margini el ia decizia in fata lui Isus si vrea sa returneze saracilor suma stoarsa cu sila de la ei .
Deci ca rezulta al chemari vedem ca Zacheu asculta de glasul lui D-zeu care il indeamna la pace atit cu el ca si D-zeire cit si cu semeni lui .

Morala lectiei de azi : Cu toate ca poate si tu te pretinzi un Zacheu al zilelor pozt moderne in care te crezi cocotat intr-un dud in care doresti faima ,bani lucruri de mare valoare care pina la urma Biblia spune ca le sapa hoti si le maninca maolia si rugina si nu te ajuta mai la nimic numai ca iti da o anumita demnitatae care este trecatoare pe acest pamint exact ca si acest Zacheu al nostru din Luca 19)1-10.
Dar nu uita un singur lucru ca si tu poti sa fi un om mintuit cu toate ca ai un orgoliu al tau in care zici eu nu mai pot fi mintuit sau eu nu vreau sa fiu mintuit de x sau Y care imi vesteste evangelia azi. Dar un lucru iti zic daca azi trece ISUS prin districtul tau nu ezita ca sa te dai jos din dud asa ca si Zacheu si sa fi un om mintuit primind iertarea lui ba mai mult sa lasi toate superficialitatile tale de suprafata undeva in spate toata faima ta toata gloria ta umana acumulata pina acum si sa redevi un om smerit si gata sa iti urmezi mentoru care este Isus Hristos precum afacut acest Zacheu pe care nimeni nu dadia nici doi bani pe el .
Pote esti un om care inca nu ai hotarit sa il urmezi pe Isus de frica parintilor rudelor sau colegilor de clasa care crezi ca dupa ce o sa le spui ca Isus este mentorul tau spiritual o sa se rida de tine si o sa te creada nebun.
Dar iti zic Isus spune" Fiul omului a venit sa caute si sa mintuiasca ce era pierdut" Daca te crezi afi acel obiect pierdut ce Isus il cauta nu ezita sa vi la el si sa il asi in viata ta.Mai mult Biblia spune"Daca azi auzi cuvintu nu iti impetri imima"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu